Rakuen Tsuihou: Expelled from Paradise (2014)
#6
Trebalo mi je vremena da odlučim da pogledam anime, ali evo baš sad ga završih. Utisci su mi pomešani, verovatno zato što mi treba malo vremena procesiram šta sam gledao, ali uglavnom nisu negativni.

Pre svega, ono što mi je bilo ogroman trn u oku je užasan prevod. Ne znam ko ga je odradio, ali je kvalitet u rangu "Aria of the Scarlet Ammo", što mi je do sada predstavljalo dno dna. Osoba koja je prevodila kao da nije upoznata sa konceptom interpunkcijskih znakova. Nije bilo tačaka, zareza, koristili su se upitnici mesto uzvičnika a na par mesta nije bilo ni velikog slova na početku rečenice. Zbog toga sam imao veliki problem sa razumevanjem priče, mada verujem da je prevod bio samo deo problema.

Priča: Kroz "fensi" dijalog se vidi određen broj pokušaja da se priča predstavi kao dublja nego što jeste, ali ne treba ti puno mozganja da skontaš da je prilično jednosmerna. Neću previše da zalazim u detalje, ali na polovini je bilo očigledno da će priča da ode u jedan od dva moguća pravca: Glavni negativac je ili AI ili Deva. Uglavnom, pokušala je da dotakne previše tema, zakačila ih je samo površinski i rezultat je nerazvijena kvazi inteligentna priča. Da je ovo bila serija, verujem da bi bila bolja. Stoga, priča je 5/10.

Dodao bih samo da mi je bilo interesantno što su odlučili da ovog puta zapravo daju razlog zašto je heroina tinejdžer.

Animacija: Ovo je jača strana ovog naslova, ali to nije čudno s obzirom da su ga radili Toei Animation i Nitroplus. Akcione scene su sjajno odrađene, boja je bila prelepa i sve je bilo jasno iscrtano. Animacija me je dosta podsetila na Code Geass, čiji crtež obožavam. Naravno, pre nego što ocenim animaciju ne bi bilo u redu ne pomenuti fanservice koji je praktično vrištao da bi ti privukao pažnju. Za njega mogu samo da kažem da mi nikada nije smetao, pa sam i ovoga puta uživao. Animacija je 10/10.

Muzika: Muzika nije preterano izražena. Ništa specifično mi nije privuklo pažnju, ali akcione scene su bile lepo popunjene. Ono što mi jeste privuklo pažnju doduše bili su VA. To je ujedno i razlog što mi je trebalo ovoliko da odlučim da pogledam ovaj film. Naime, glas glavne herojine je Rie Kugimiya, najomraženiji (za mene) Tsundere VA koga sam ikada čuo. Aria, Shana, Louise... su samo par karaktera koje sam prezirao. Međutim, Angela je bila ok. Ako bih je okarakterisao, rekao bih da me nije nervirala što je retko, Možda zato što je tsundere strana bila slabije izražena. Dingu je glas davao Shin-ichiro Miki, ista osoba koja je davala glas Urahari u Bleach-u. On mi je uvek bio prijatan, a i pesma na kraju je bila sjajna. Za muziku 9/10.

O karakterima nemam šta puno da kažem na žalost. Kako nisu bili preterano razvijeni, svaki se može prilično dobro opisati sa samo jednom osobinom: Angela je bila arogantna osoba koja je polako počela da uči o svetu, Dingo je onaj tip koji je lagodan, ali će ipak odraditi zadati posao, a AI je, kao što sam već rekao, naivan. Sve u svemu, mogli su da budu bolje razvijeni, ali to je prilično teško kada pokušaš da dotakneš veliki broj filozofskih tema, pa uz to još i ubaciš akcione scene i fanservice, i sve to smestiš u 90 minuta filma. Zato ću da se uzdržim od davanja ocene.

Uživanje: Lagao bih ako bih rekao da nisam uživao. Iako je priča bila slabija, animacija i muzika su bili fenomenalni. Vizuelni efekti stvarno paraju oči, a OST to savršeno upotpunjava. Sve u svemu, ovo je bilo dobro iskustvo. Po meni je film 7/10.
And it's the fan that did it. Not the smoking porn reading rubik's cube genius rape ape with a magic boat.
Reply


Messages In This Thread
RE: Rakuen Tsuihou: Expelled from Paradise (2014) - by Dimitrije1606 - 2015-01-03, 02:55Users browsing this thread: 1 Guest(s)