The Big O
#1
[Image: 567tf.jpg]

The Big O (AniDB|MAL)

Genre: Action, Androids, Angst, Conspiracy, Cyberpunk, Detective, Dystopia, Mecha, Piloted Robots, Post-apocalypse, Sci-Fi

Plot/Summary
Quote:The story of Big O takes place 40 years after an incident called "The Event" occurred which destroyed the city of Paradign and erased the memories of the citizens. Even though the lives of the citizens eventually return back to normal and the citizens remember the use of technology like electricity and automobiles, they are still plagued with the problem of not knowing what had exactly happened to them over 40 years ago.

The main characters name is Roger Smith, who is known as the Negotiator. It is his job to protect the people while he deals with his own mysterious past. His allies are; Dorothy (an android), Norman (his butler) and a giant Robot called the Big O.

Comment:
Kako bi izgledalo da Bruce Wayne zapravo ima vise stila, poseduje dzinovskog robota, a umesto homoerotski odevenog mladica, kao pomocnika ima lepog androida; najblizi odgovor lezi upravo u ovom naslovu.

Roger Smith je pregovarac u gradu gde su pre 40 godina svi izgubili pamcenje, poslovi koje prihvata su sirokog spektra, od pregovaranja kod otmica, pridobijanja ljudi, ali kada se svede u globalu, najvise lice na nesto sto bi moglo da bude i u radnom opisu privatnog detektiva. Ovaj anime ima jedan jako classy noiresque setting, grad u kome se odvija prica, Paradigm City je nesto kao slika americkog grada iz jednog od onih filmova o hardboiled detektivima 30-ih godina proslog veka. Razlika lezi u tome da je preostalo nesto od postojece tehnologije, odnosno nakon masovne amnezije, civilizacija je do te mere uspela tehnoloski da se uspostavi.

Roger Smith pored svog posla traga za odgovorima na velikom planu, a uglavnom je svaki novi posao koji prihvati vezan za misteriju grada i nestalih secanja. Javljaju se mnogi motivi, identitet licnosti, klasna diskriminacija, ljudskost androida, pa cak i ljubavi donekle [spoiler]ocigledno je sta Roger i Dorothy osecaju jedno prema drugom[/spoiler]. Prva polovina ili sezona naslova, posto postoji vremenski raspon od par godina izmedju prve i druge polovine, cak ga i deklarisu da ima dve sezone zvanicno, se bavi vise epizodicnim pricama, iako se naziru i delovi glavne misterije, vise se vezuje za dogadjaje oko glavnih likova i njihov razvoj, dok drugi deo, izuzev par epizoda, iskljucivo pokriva dogadjaje oko centralne misterije. Iskreno, oba dela su odlicna, ali je prvi deo bio tako otmen i classy da ne bih imao problema i da su oduzili seriju za jos jednu sezonu takvih epizodicnih prica, a to kaze neko kome epizodicni naslovi bas i nisu previse dragi. Also, DAT GLORIOUS OP.

Obicno ne preferiram ovako stilizovan crtez, ali mi se ovde izrazito dopao, takav crtez i dizajn likova je i glavni razlog zasto je vise pogodan publici na Zapadu. Animacija je top-notch, nije bilo mnogo akrobacija u akciji koja se odvijala, ali je ono sto je bilo, odlicno je animirano. Takodje, borbe robota nisu bile bazirane na laserima i eksplozijama previse, iako ih je bilo, tako da je i to potrebno animirati, prese, busilice i sl. OST, dat fucking OST, osoba kojoj se ne dopadne ovaj OST zasluzuje robiju, ali zaista, mesavina jazz muzike, klasike i nesto malo elektronske muzike, savrsenstvo.

Druga sezona je donela promenu karaktera serije, javljalo se vise ideja i pravaca u kome je sve to moglo ici, i trebalo je, ali zbog odredjenih razloga serija nikada nije dobila i 3. sezonu, koliko je prvenstveno planirano da ima. Mozda je i zato transcedentalan i metaforicki dat kraj, nije los u svakom slucaju, ali je razmisljanje oko pojedinih detalja, sta su to megadeus-i, kako je to Paradigm City izolovan, sta su secanja zapravo, ostavljeno vise slobodi interpretacije nego nekom konkretnom zakljucku. Objasnjenja su data, ali nisu tako opipljiva, [spoiler]a plebejac u meni je zeleo da se Roger i Dorothy bar jednom poljube[/spoiler]. Za one koje vole noir setting u svojoj fikciji, borbe dzinovskih robota, a pri tome vole nesto otmeno i prefinjeno, svaka preporuka od mene.
Reply


Messages In This Thread
The Big O - by Corwin_r - 2013-03-15, 06:26
RE: The Big O - by Dream Omen - 2013-03-15, 21:38
RE: The Big O - by Knez Milos - 2013-03-16, 00:16



Users browsing this thread: 1 Guest(s)