Ookami Kodomo no Ame to Yuki
#1
[Image: 78405.jpg]

Ookami Kodomo no Ame to Yuki (AniDB|MAL)

Genre: Anthropomorphism, Coming of Age, Daily Life, Juujin, Mina

Plot/Summary
Quote:The theme of the film is the love between parents and children. The story covers 13 years and begins with a 19-year-old college student named Hana who encounters and falls in "fairy tale-like" love with a "wolf man." After marrying the wolf man, Hana gives birth and raises two wolf children — an older sister named Yuki ("snow") who was born on a snowy day, and a younger brother named Ame ("rain") who was born on a rainy day.

The four quietly lived in a corner of a city to conceal the fact that the children are "wolf children." However, when the wolf man suddenly dies, Hana decides to move to a rural town far removed from the city.

Comment:
Hana je anime mom of the year, cak i jedan od najboljih likova u prosloj godini, toliko pravog entuzijazma, energije i zivotne radosti, zaista je divan lik. Sa time receno, ovo je sjajan porodicni film, kada kazem porodicni ne mislim na neku jeftinu sladunjavost i pristupnost svim uzrastima, nego u fokus stavlja znacaj porodicnih veza, depikcija jedne zdrave, funkcionalne porodice.

Odmah da kazem, I didn't change teams, i dalje mislim da je furry jedan od univerzalno najgadnijih fenomena koji su zadesili covekovo umetnicko stvaralastvo i erotsku mastu. Sa time receno, ovaj film ne bi trebao da odbije ni najupornije medju furry-mrscima, mada jeste bilo urnebesno videti scenu furry seksa na pocetku filma. Okvirno, Hana je samohrana majka i posto su njeno dvoje dece japanski vukovi (Wiki bi vise oko ovoga asistirao nego moje objasnjenje, u pitanju je jedna vrsta aparicija iz japanskog folklora), odlucila je da ih odgaja na takav nacin da bi slobodno mogli da odluce da li zele da zive kao vukovi ili kao ljudi. Seli se u ruralno mesto gde ljudi zive u zajednici sa zivotinjama, divlje svinje napadaju useve, medvedi se setaju po brdima, lisice, takva vrsta mesta. Realno, setting jeste batshit, deca se mogu transformisati u vukove po zelji, neke stvari su prosto iracionalne kada se o njima razmisli sa jednog cisto logickog stanovista, ali i pored tih nedostataka, to nije o cemu se ovaj film zapravo radi.

Produkcija je sjajna u globalu, eksperimentisalo se sa mnogo toga oko animacije, preko integracije CGI animacije u svakakve segmente, preko fotorealisticnih segmenata i sl. Bilo je stvari koje mi se nisu dopale, CGI za gradsku setnju i ljude u nekim situacijama, ali je opet u granicama prihvatljivog i nije bilo preterivanja u tom pogledu. Sa druge strane, zimska jurnjava po sumi bila je jedna od najboljih scena u nekom naslovu iz prosle godine uopsteno, bogatsvo slika i izraza jednom recju.

Film vredan svacije paznje, porodicne price i odrastanje mozda nisu po ukusu svakoga, ali je ovde to uklopljeno na takav nacin da nema patetike i banalnosti, ako cemo iskreno, Summer Wars i Toki o Kakeru Shoujo su takodje filmovi koji bi donekle mogli da upadnu u ovakav rang pravih porodicnih filmova, ovaj film se takodje moze pohvaliti tim epitetom. Najbolji film prosle godine, i uopsteno jedan od najboljih naslova prosle godine, preporuka svakome.
Reply
#2
Definitivno jedan od najzanimljivijih dugometraznih naslova prosle godine, koliko god imalo elemente fantastike, opet ostaje prizeman i ne daje glavni akcenat na nju, vec na jednu realnu sliku borbe sa kojom se susretne vecina samohranih majki sto je ovde odlicno i krajnje verno prikazano...takodje mi se svidja nacin na koji je prikazan seoski zivot, koji na prvi pogled izgleda rajski, a zapravo je izuzetno tezak...kao sto si napomenuo scena sa zimskom jurnjavom po sumi je zaista maestralno uradjena i takodje sam uzivao u fotorealisticnim scenama, kojih i nije bilo toliko mnogo, ali su servirane povremeno i prosto su nekako ulivali pozitivnu energiju koja mi je konstantno ulivala utisak tokom gledanja da gledam nesto posebno...tempo mi se takodje svidja, s ozbzirom da se prolazi jedan poveci raspon u prici, od nekih gotov 15ak godina moram priznati da mi se sa te strane pogotovo svidja sto nisu ubacivali klasicne time skip-ove koji bi za dugometrazni anime pogotovo u ovom slucaju po mom misljenju bile promasaj, vec su primenili nesvakidasnji pristup za anime, vidjao se naravno na zapadu u filmovima vise puta, ali je prijalo gledati ovakav pristup time skip-a u anime, mislim da bi trebali cesce takav pristup da primenjuju i u tv verzijama, bez obzira sto imaju vise epizoda za obrazlozenje samog time skip-a nego animirani film...
[Image: Kingdom-anime-650x396.jpg]
Reply
#3
Odgledah ga pre neki dan, nije me oduševio, ali je dobar. Još jedan dokaz da bez obzira na krvnu povezanost mogu da budu sušte suprotnosti kao Ame i Juki. Meni se nije previše dopao dizajn likova, previše mi je uobičajen, no, ipak je ovo priča o (manje-više) normalnom životu. Sviđa mi se što su vukodlaci prikazani iz druge perspektive. Bilo mi je tužno kada Ame pita svoju majku zašto su vukovi uvek prikazani kao zli. :< A stvarno, vukovi zaslužuju bolji tretman. Big Grin I da, zimska jurnjava, sjajna scena.
Reply




Users browsing this thread: 1 Guest(s)