AnimeOverdose Forum
Appleland Story - Printable Version

+- AnimeOverdose Forum (https://www.anime-overdose.com/forum)
+-- Forum: Anime i manga (https://www.anime-overdose.com/forum/forum-29.html)
+--- Forum: Anime naslovi (https://www.anime-overdose.com/forum/forum-56.html)
+--- Thread: Appleland Story (/thread-4997.html)



Appleland Story - Corwin_r - 2013-03-15

[Image: 42665.jpg]

Appleland Story (AniDB|MAL)

Genre: Adventure, Drama, Historical

Plot/Summary
Quote:* Based on the 1990 fantasy novel by Tanaka Yoshiki.

Apfelland is a small but beautiful country surrounded by Russia, Austria, and Germany. Vel is a boy who lives in the capital, Charlottenburg. He happens to help a girl Frid. She was kidnapped because radium mine was found in her grandfather's abandoned mine. Aiming at the radium mine, various people gather there, for example, an American who wants to make money, a Polish woman disguised like a man who wants to earn money for the revolution, and the ministry of Apfelland who plots to affiliate with Germany. Vel and Frida are involved in their plots, and they know the secret of the mine.

Comment:
Od tvorca LoGH-a dolazi Apfelland Monogatari ili Appleland Story, kako vam je vec drago, i ovde se Nemci ne pojavljuju kao glorious svemirska imperija, vec kao zli hegemonisticki scum sa pocetka 20. veka.

Radnja filma se odvija u maloj, fiktivnoj zemlji Apfelland koja se granici sa tri velike imperije, sa Nemackom, Rusijom i Austrijom. Nesto na tlu danasnje Poljske, i delom Ceske otprilike. U pitanju je siromasna planinska zemlja, ali zbog svog polozaja, svi ih zele pod svojim okriljem. Dovoljno o potencijalno zanimljivom settingu sa politickim intrigama, let's talk some cheesy anim00 movies from the 90's, ono sto ovaj anime zapravo i jeste.

Glavni lik je klinac koji zivi u glavnom gradu ove zemlje, i dzeparos je. Njegov zivot se naglo menja kada ga iz nepoznatih razloga, negativac kome glas daje Wakamoto Norio, bicuje na mostu, pri cemu on gotovo gubi glavu, ali ga spasava lokalni inspektor koji kaze da u njihovoj zemlji ne postoji obicaj da se deca bicuju, wat. Tu se javlja i loli u koju se klinac zaljubljuje, svi je se zele dokopati zato sto zna tajnu oruzja za masovno unistenje, javljaju se i zli Amerikanci, ali glavnu ulogu negativaca igraju zli Nemci.

Sa tehnicke strane film nije los, dizajn likova je fin, a animiran je relativno solidno, mada ne i sjajno. Glasovna gluma je dosta dobra, Yamaguchi Kappei, Wakamoto Norio i Minaguchi Yuuko od impozantnijih imena, a muzika je relativno genericna, pokusali su docarati estetiku nemackog zivota u globalu, sa svim gradjevinama i sl. Da ne znam bolje, rekao bih da je Apfelland nesto kao pseudo Svajcarska, sa kraljicom koja je ocigledno spoof na Mariju Terezu.

Cheesy je film, ali sasvim solidan. Prica biva zaokruzena, iako je bilo prilicno smesno kada su medju evropske supersile uvrstili i Rumuniju, mada nisu ni isli toliko da predstave prilike koje su vladale u Evropi u tom periodu. Provlaci se i "suptilna" romansa kroz pricu, za koju i nije bilo potrebno previse maste kako ce se zavrsiti. Preporuka za one kojima se gleda casual anime film sa "evropskim" settingom.