AnimeOverdose Forum

Full Version: Ergo Proxy
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
[Image: 6259.jpg]

Broj epizoda: 23
Žanr: misterija, naučna fantastika, psihološki
Studio: Manglobe
Godina: 2006
MAL

Opis:
U dalekoj budućnosti, usled katastrofe koja je zadesila čovečanstvo, život je moguć samo u takozvanim gradovima-kupolama u kojima vlasti kontrolišu celokupan život preko robota-pratilaca poznatih kao Autorejv. Međutim, sve veći broj Autorejva biva zaražen virusom koji ih čini nezavisnim od ljudi, dajući im na neki način dušu i svest o postojanju. Re-l Majer, inspektorka iz Gradskog Informativnog Biroa saznaje da virus ima veze sa nečim što se zove Proksi. Ali čini se da je jedan čovek ključ problema. U pokušaju da dokuči ko se krije iza svega, Re-l će se morati suočiti sa istinom koju vlasti tako vešto kriju već godinama.

Komentar:
Malopre završih sa gledanjem ovog animea. Još sam pod utiskom. Početak je malo konfuzan i jasno mi je zašto je većina odustala od gledanja ovog animea. Moram da priznam da sam i sam par puta pomislio da ga batalim. Ali na svu sreću, nisam. Početak je zaista zbunjujuć, ali vremenom postaje sve jasnije, iako i posle ima epizoda koje mogu da unesu dodatnu zbunjenost. Radnja teče prilično sporo, što mi nije smetalo. Bilo bi bolje da je malo brža, ali i ovako je okej. Bilo je, doduše, nekih dosadnih trenutaka u svakoj epizodi. Ima dosta filozofiranja, što mi se svidelo, bilo je tu nekih mudrih misli, iako smatram da je bilo i malo proseravanja. Ali, generalno gledano, filozofija mi se ovde dosta svidela. Atmosfera je takođe bila odlična, malo jeziva i mračna, utopijska. OST je jedan od najboljih koji sam čuo, možda čak i najbolji. ED nije nešto, ali je zato OP sjajan (ja sam, doduše, gledao neku verziju bez openinga, pa sam morao da ga gledam na youtubeu XD) Animacija mi se nije nešto preterano svidela. Animacija i neke dosadne scene su jedina zamerka s moje strane. Likovi su mi se svideli, Pino mi je bila najgotivnija, čini mi se i jedina pozitivna i vesela osoba u celom animeu. Cela ideja i priča je, po meni, odlična. Ne saznajemo nešto puno do tamo negde 20. epizode, ali su zato zadnje 3 epizode pokidale.
Ovo definitivno nije anime za svakoga. Mada verujem da bi se priča većini svidela, ako bi uspeli da izdrže do kraja. Zato neću reći da preporučujem svima. Ako možete da izdržite spor tempo i filozofiranje, onda svakako pogledajte. Šteta je ne pogledati jedno ovakvo delo. Radnja je dosta komplikovana i čak mi ni sad neke stvari nisu jasne, moraću malo da istražujem po internetu, a možda ga jednog dana i ponovo odgledam. Samo zbog animacije i nekih besmislenih scena, kojih u globalu nije bilo puno, ovom animeu neću dati desetku. 9/10
Jako konfuzna,teška i kvalitetna serija.
Meni jedan od dražih naslova, ali nije za svakoga, većina će odustati od gledanja posle nekoliko epizoda.
Jedan od mojih omiljenih animea. Atmosfera mi je toliko fantastična da još nisam video ništa blizu. Iskreno nisam siguran da li je i koliko moguće sve primetiti u prvom gledanju. Neke stvari su baš bile zamršene, npr ko je stvarno Re-l. Šta je stvarno bila svrha Ergo Proxy-a. I bilo je malo čudno što je veći deo priče ispričan tokom epizode sa kvizom Smile
Gledljiv pseudointelektualni naslov, evo mog komentara sa AD-a, u kome sam nesto detaljnije izneo kako stvari stoje kada je u pitanju Ergo Proxy

Quote:Evo jos jednog naslova koji ima srce na pravom mestu, dobru atmosferu i osnovnu ideju, ali u osnovi ne previse konkretnog i dosta nabacanih referenci.

Ergo Proxy je od strane mnogih smatran kao intelektualno stivo, materijal za razmisljanje, kompleksna prica, ali se u biti svodi na putovanje i potragu za identitetom sa mnogo nepotrebnih primesa. U neku ruku, podseca na Casshern Sins u tom pogledu, Vincent simbolizuje otprilike isto sto i Casshern [spoiler] tj. olicenje smrti[/spoiler], i to je sve cool, zaista. Ali, cemu tolike mnogobrojne reference i simbolizam religioznih i filozofskih ideja koje nemaju nikakve veze sa pricom. Nisu previse suptilno date, ali pa ni ocigledno u vidu rafalne paljbe citata u Psycho-Pass, i tvrdim, kao neko ko je upoznat sa tim idejama u dobroj meri, da one nemaju nikakve veze sa onim sto se dogadja u prici. Cak i Dekartov racionalizam i kartezijanstvo koji su trebali biti osnovna gradja, ustupaju mesto nekom pseudo-egzistencijalizmu. Laicki dato, gomila vruceg vazduha ako mene pitate. Umesto da su poradili na odnosima to malo jadnih likova koje su imali na raspolaganju, i konkretnim stvarima, a ne lebdecim idejama, ovaj anime bi nesumnjivo bio znatno bolji.

Produkcijski gledano, anime je pomesana vreca. Dobar artstyle i atmosfera sa jedne strane, a sa druge, nepromisljen screenplay, slaba animacija i rezijski propusti, pre svega karakterizacija. Karakterizacija je najveca boljka od koje anime pati, mozda cak i veca od ispraznog simbolizma. Kao sto neko prethodno rece, mi znamo motivaciju likova, ali je vrlo cesto na jednom fundamentalnom nivou ne razumemo, ponasanje likova je dosta iracionalno, vestacko.

Bilo je i dobrih stvari, dosta mi se dopao lik Pino, ona je bila jedan od retkih decjih likova u naslovu, i trebala je da predstavlja pogled na taj sumoran svet iz ugla naivnog i bezbriznog deteta. Veliki sam obozavalac tih putovanja u svrhu samopronalazenja i radi samoaktualizacije, pojedini epizodicni segmenti isto nisu bili losi. Da anime ima nesto homogeniju strukturu i da nisu prosto ideje i simboli razbacani, bio bi znatno bolji, dostupniji i ljudima koji nisu nuzno sci-fi fanovi. Ovako, ovo je anime tempiran za sci-fi ljubitelja, a kao i takav, vise impresionira pojedinacnim aspektima, ali ne i celinom. Pretpostavljam da nemam kome da ga preporucim, posto ste ga izgleda svi vec pogledali.