2014-05-20, 14:47
![[Image: 22956l.jpg]](http://s14.postimg.org/x7liw1g2p/22956l.jpg)
Ie Naki Ko (AniDB|MAL)
Genre: Adventure, Angst, Art, Coming of Age, Historical, Mina, Novel, Performance, Tragedy
Plot/Summary
Quote:* Based on the novel Sans Famille (Eng: Nobody's Boy) by Hector-Henri Malot.
Remi is a boy living happily with his mother in the French countryside. But everything changes when his estranged father comes home and, in desperate need of money, reveals that Remi is adopted, and sells him. Heartbroken, Remi ends up with Vitalis, a traveling musician, and his troupe of animal entertainers. Together, they travel the country in search for Remi's real parents, along the way learning the harsh lessons of life. A deeply moving story about friendship, loss and the pursuit of happiness.
Comment:
Glorious Dezaki, ovo mu je definitivno bio najuspesniji period karijere. Ie Naki Ko je u osnovi putujuca avantura, ali sa dosta hrabrosti, uzimajuci u obzir da se u ono vreme emitovao kao anime za decu. I pored toga, ovaj anime je uspeo da bude upecatljiv i emocionalan, cak i za prebiraca poput mene, koga jeftina melodrama moze samo da nasmeje.
Ie Naki Ko po mom misljenju ima tri stvari koje su mu osigurale uspeh, siguran smer i pravac, vodjen uspesnim romanom, dobar budzet, i sjajnu reziju. Prica sama po sebi jeste dobra, ali bi bez ostala dva elementa ostavila znatno manji utisak. Remi je klinac koji saznaje da je napusten, i spletom okolnosti biva prodat putujucem zabavljacu Vitalisu. Sa njim i Vitalisom putuje grupa zivotinja, koja je, prosto receno, sjajna, kakve crne konvencije o tome sta je to animal sidekick, ove zivotinje imaju vise karaktera od vecine danasnjih ljudskih likova u anime serijama. Sa Vitalisom Remi putuje kroz Francusku, otkrivajuci o zivotu, smrti, teskocama i lepotama zivota.
Produkcija ovog naslova je takva da on lici bar 10-ak godina mladje, nije se stedelo na animaciji, nije "zvrljava", muzika, efekti, pozadine, sve je stvar legendi. Dezaki je ovde stvarno imao odresene ruke, i primetan je njegov karakteristican stil. Anime se ne sluzi jeftinim preokretima, tako da je tenzija posledica gradjenja radnje, iako je se od prvih epizoda znaju neke kljucne stvari, one nisu nista manje uzbudljive.
Remi upoznaje nove prijatelje na svom putovanju, i poprilicno mi je bio smesan razlog zbog koga su promenili njegov pol u novijoj adaptaciji iz sredine 90-ih, tu je pakticno Remi devojka, kako bi mogla na kraju da se uda za svog najboljeg drugara, sa kojim Remi putuje i u starijoj verziji.
Uglavnom, anime bih preporucio ljudima kojima ne smeta ovakav format putujucih avantura, ja licno i nisam neki World Masterpiece Theater entuzijasta, ali me je ovaj naslov potpuno odusevio. Coming of age prica sa mudima, svaka preporuka.