AnimeOverdose Forum

Full Version: Toaru Kagaku no Railgun
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
[Image: 17275.jpg]
Tip: TV
Sezona: 2 + 2 OVA + Special
Epizoda:
Sezona 1:
25
Sezona 2: /
Žanr: Akcija, Fantazcija, Sc-Fi, Super moći
Trajanje: 24 minute po epizodi

Opis:
Grad Akademije je grad sa visoko razvijenom tehnologijom. Kažu da je 20-30 godina ispred ostatka svijeta. Od 2.3 milijuna građana, 80% stanovništva su učenici. Glavni cilj ovog grada je proučavanje i razvijanje "Espera", ljudi koji imaju posebne moći. Moći se dijele od 1. do 5. razine. Misaka je top Esper u gradu, razina 5. "Railgun" Tokiwadai škole. Misaka sa svojom cimericom Kuroko koja je član "Judgmenda", riješavaju razne probleme u gradu. Kazari Uiharu je u "Judgmentu partnerica od Kuroko. Ona je Esper manje razine, a njezina prijateljica Ruiko Saten je razine 0. Ona nema posebnih moći, ali njih 4 čine veliko i zabavno društvo.

Komentar:
Toaru Kagaku no Railgun je side story & (priča sa strane) Toaru Majitsu no Index mange. Glavna junakinja iz Railguna, Misaka je u Majutsu no Index tek sporedni lik koji se ne pojavljuje baš često. Tamo je glavni Lik Touma, vrlo naporan dječak koji spašava svijet svojom tvrdoglavošću. Railgun se po radnji održava prije Majitsu no Index priče, tako da ako će te gledati Railgun, nije vam potrebno predznanje Indexa. Iako je Railgun side story (priča sa strane), meni je on bio puno bolji od prave priče. Misaka je puno bolji i zanimljiviji lik od Toume, i sami dijelovi radnje su bolji. Index osim "Esperske" moći, ima magiju koja je u potpunosti upropastila ovaj žanr. Railgun se bazira samo na nadprirodnim moćima "Espera",što je puno bolje. Vjerojatno da sam prvo gledao Index, Railgun nebi niti pogledao jer je Index naporan, a sumnjam da bi na internetu pročitao da je Railgun, priča sa strane toliko drugačija i bolja.

Misaka je "Esper" razine 5. Ta razina je najveća razina koja postoji, a nju su dohvatili samo 5 učenika u cijelom gradu. Svaki "Esper" može imati samo jednu moć. Tako Misaka ima moć da proizvodi jako velike strujne udare, jednom riječju, njezina moć je elektricitet i sve što ima veze s time. Shirai Kuroko je razina 4. Ona ima moći teleportiranja. Neopisivo je je zaluđena za Misakom, čak je odluka da njih dvije budu cimerice, koja je donešene od nekud iz vana? u potpunosti sumnjiva. Ona nije imala utjecaj na to! Uiharu Kazari za sada ima ne otkrivene moći, u smislu da ih još nisu prikazali. Ona zajedno sa Kuroko radi u "Judgmenutu" koji je neka vrsta organizacije poput policije. Saten Ruiko nema "Esperskih" moći, ali jako žudi za njima. Onai Saten su najbolje prijateljice, tako je ujedno i krug prijateljstva povezan.

Druga sezona koja trenutno izlazi bi trebala adaptirati, kako neki kažu najbolji arc do sada. Dali je istina, vidjet ćemo. Prva epizoda je bila vrhunska. Misaka leti u zraku i zruši helikopter Railgunom, neopisivo dobra scena. Čini se da će i opening biti zakon. Jako puno sliči onom prvom? koji je meni jedan od najboljih openinga koje sam čuo. Da ne zaboravim, odma ću postaviti link: http://www.youtube.com/watch?v=hdI6Firnz1k
U svakom slučaju, očekujem puno od ove druge sezone i nadam se da će biti bolja od prve, iako ne mora. Da je podjednako dobra kao prva, bio bi zadovoljan.
Definitivno mi je bila bolja serija od Index-a. Nisam gledao drugu sezonu Index-a doduse, ali cini mi se da je bila jos gora. Tamo je glavna poenta price kako se svako zivo zensko stvorenje u krugu od 20 kilometara lozi na Toumu, a u drugoj sezoni (videh po blogovima) je nahvatao i celu diviziju zgodnih opatica. Uglavnom ovde toga nema posto su glavni likovi zenski, a Touma i kad se pojavi bude cisto fore radi tako da i nije toliko lose. Zapravo, da ne postoji indeks, mogao bih da ga zamislim kao zanimljivo/tupavog sidekick-a u ovoj seriji.

Nevezano za Index, ni Railgun nije nista posebno, ali lepo izgleda i ima dosta akcije, tako da je skroz ok za opustanje. Gledacu i drugu sezonu, mada mislim da necu jos da je zapocnem nego mozda kada odmakne malo.
Index je meni bolji kao ideja, zbog tog kontrasta nauke i religije/magije, vlada precutni rat i sl. jeste Touma shit lik, ali se zato Accelerator gotovo ne pojavljuje u Railgun-u, sto je ogroman nedostatak kada su likovi u pitanju. Ako mene pitate, Railgun je K-On sa super mocima, a ceo Raildex (Railgun + Index) je generalno los, fransiza koja se dobrim delom oslanja na subjektivni dozivljaj.
Heh, da, i meni je palo to na pamet (K-On + moci), verovatno mi se zato i dopada vise od indeksa koji je u boobs + moci fazonu XD

Ne znam, meni je sto se tice settinga dovoljna samo jedna strana price (tehnologija), sa uplitanjem magije (opatica, vampira, fizickih manifestacija svacije moci...) mi je to postalo malo tesko za varenje. A i taj Touma je previse nosalantan - lik izgubi pola secanja, roditelja se ne seca i opet mu je sve ok. Ubija suspension of disbelief.
Meni je baš bolje to što nema magije, samo Espera. Nekako mi je magija upropastila sve. Esper ideja je sama po sebi bila super, a magiju imamo skoro u svakom animeu. U Indexu se više toga vrti oko magije, a manje oko Espera, to je jedan od razloga zašto mi je railgun bolji.
Poenta celog Index-a je sukob izmedju nauke i magije, a sasvim su solidne naznake da i esperi koriste "primenjenu" magiju, posto je u pozadini svega toga Aleister Crowley (da, lik mu je baziran po osobi koja je stvarno postojala), jednog od najvecih carobnjaka u Index univerzumu, koji je uostalom i osnovao Academy City. Railgun maltene baci sve to u vodu, posto se nista od tih plotline-ova ne moze razraditi bez magije.

Ne kazem da je jedan nuzno bolji od drugog, ali jedno stoji, Railgun je koncipiran da bude kao side story materijal, i u prvoj sezoni su pokusali da ih povezu na neki nacin, nesto kao perspektiva dogadjaja i dozivljaji Misake Mikoto. I meni je milo da gledam Saten, ali je u osnovi Railgun prilicno isprazan u pogledu toga sta se od njega moze ocekivati sem simpaticnih devojaka. Ako hocete analogiju, nije najbolja, ali to je kao kada filler arc u nekom battle shounen naslovu pokusa nesto da ucini originalno u pogledu svojih dogadjanja, ali kako ne bi narusio centralni tok price, ne ide nigde konkretno.
Istina, najviše služi tome da se uživa u simpatičnim ženskim likovima, uz malu dozu akcije. Sad, dali će nekuda konkretno ići, nebih znao, ali moguće je. Mda, sumnjam da će se desiti nešto što bi utjecalo na svijet, kad se već Index bavi time. Ovaj novi arc će obrađivati Misaku i Misaka sisters, dok dio koji je bio u Index neće biti prikazan. Sad me baš zanima kako će to ispast, kad već neće prikazat kako se sve to završilo.
Ja sam bio oduševljen kada sam gledao prvu sezonu Indexa zato što mi se baš takav anime gledao u to vreme. Toungue
Railgun nije ništa posebno, kada rade nešto onda je zanimljivo. I Kuroko je jedan od glavnih likova, volim Kuroko. Ne verujem da ću gledati nastavak.
Jel prati tko ovu drugu sezonu? Još 5 epizoda do kraja je ostalo.
Inače, završio je sisters arc. Bio je super. Jedno što su se ponavljale neke stvari iz indexa pa mi je na tom dijelu bilo manje zanimljivo, ali opet super. Ima super borba u labaratoruiju i Misaka tamo izgleda badass (nema uniformu).