AnimeOverdose Forum

Full Version: Taisho Baseball Girls
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
[Image: 31746.jpg]

Taisho Baseball Girls (AniDB|MAL)

Genre: Baseball, Clubs, Middle School, Novel, Seinen, Sports

Plot/Summary
Quote:* Based of a light novel series by author Kagurazaka Atsushi and illustrator Koike Sadaji.

In 1925 (year 14 of the Taisho period), after being told by a baseball player that women should become housewives instead of going to school, two 14-year-old Japanese high school girls named Koume and Akiko decide to start a baseball team in order to prove him wrong. During this time, when even running was considered too vulgar for women, baseball is known as what the boys do and they face many difficulties when searching members, getting permission from their parents and when learning about the sport itself.

Comment:
Jedna od serija iz 2009. godine koje su verovatno najnezapazenije prosle, bez i nekih valjanih razloga, sto je pretpostavljam delom zbog sportske teme, a dobar deo ljudi koji vole sport zbog cinjenice da su u pitanju zene koje se bave sportom, sto delom biva eksploatisano i kao centralna tema u ovom slucaju.

Taisho era se vezuje period izmedju 1912. i 1929. ako se ne varam, gde je radnja ovog naslova smestena u 1925. godinu, i bila je relativno fino docarana. U pogledu opste kulture Japana, vladao je trend usvajanja zapadnih vrednosti, ali i odrzavanja dobrog dela obicaja i tradicije, sto se u ovom konkretnom slucaju tice polozaja zena. Zene su bile posmatrane uglavnom kao domacice kao da to nije deo i danasnjeg vidjenja mnogih ali ostavimo to za neku drugu diskusiju, tako da je bilo nezamislivo da se bave sportom kojim se bave muskarci, i to ovde biva eksploatisano na simpatican nacin. Devojke u pitanju izazivaju skolu koju pohadjaju iskljucivo muskarci, poznatu po jakom bejzbol timu, na utakmicu bejzbola, naravno, one nemaju nikakvog prethodnog iskustva, ali to je daleko od jedinog problema sa kojim se suocavaju. Tu krece prica o formiranju zvanicnog kluba, pomesana sa svakojakim dogodovstinama, treningom, pa cak i romansom, mislim naravno na straight romanse za one koji su mislili drugacije.

Animacija je pretty much J.C. Staff stock, nije sjajna, a ni preterano derpy, dizajn likova je bio simpatican, Koume i Tamaki su se nekako najvise isticale kao "prosecne lepotice", Anna-sensei je isto bila jako simpaticna [spoiler]for a blonde gaijin harharhar[/spoiler]. Muzika u pozadini nije preobilovala nekim klasicnim japanskim temama, ali je zato bilo dosta pevanja od strane likova, mahom su to bile pesme karakteristicne za taj period. Glasovna postavka je bila dosta jaka, Itou Kanae, Noto Mamiko, Nakahara Mai, Kitamura Eri, Makino Yui, Hirohashi Ryou, etc. etc.

Fin mesavina slice of life, sporta i romanse, prilicno dobro zaokruzena, imali su cilj na pocetku, [spoiler]zavrsava se utakmicom protiv momaka, izgubile su ali su postigle ono sto su htele, feministicka agenda ostvarena[/spoiler]. Nedostatak neke konkretne cilje publike je mozda ovaj anime kostao popularnosti, a ja bih ga preporucio onima koji vole nesto konkretniji slice of life naslov, konkretniji u smislu, da zapravo ima neko usmerenje, u ovom slucaju vezano za sport. Naravno, i fanovi sportskih anime naslova bi mozda uzivali, ali cini mi se da uglavnom vlada neka predrasuda da devojke i sport ne idu bas zajedno, sto je ironicno, bas centralna tema ovog animea.