2013-03-15, 06:39
![[Image: 80592.jpg]](http://img607.imageshack.us/img607/9066/80592.jpg)
Sakamichi no Apollon (AniDB|MAL)
Genre: Coming of Age, High School, Josei, Manga, Music, Romance
Plot/Summary
Quote:* Based on a josei manga by Kodama Yuki, serialised in Monthly Flowers.
The coming-of-age story of love, friendship, and music follows a naive boy and a scruffy boy in a provincial town in Nagasaki Prefecture in the late 1960s. In the early summer of 1966, Kaoru transfers to the local high school from Yokosuka. Thanks to his family's nearly constant cycle of moving from town to town, Kaoru has only known school as a difficult place for readjusting every time. However, on his first day at this new school, he meets Sentarou and takes a new direction in life.
Comment:
Jos jedan jako dobar naslov iz prolecne sezone, Sakamichi no Apollon, ili Kids on the Slope kako su ga Amerikanci krstili, lol, je svakodnevna prica o odrastanju mladih, prijateljstvu, ljubavi i zgodama i nezgodama srednjoskolskih dana.
Radnja se odvija 60-ih godina proslog veka, Japan se jos nije u potpunosti oporavio od posledica WWII, sto je i po nemirima i grupama studenata koje organizuju proteste, a javljaju se tokom serije. Amerikanci imaju i dalje uticaja poprilicno, cak je i deo njihove kulture dospeo na japansko tle, sto nas dovodi do centralne teme, jazz muzike. Kaoru se prebacio po ko zna koji put u novu skolu, gde ga ne prihvataju bas najbolje, sve dok ne upozna Sentaroa i Ritsuko, i jazz muziku, i tako krene prica njihovih bittersweet tinejdzerskih dana.
Crtez i animacija su dosta dobro dati, i nemam nekih primedbi, ali je zato dizajn likova bio malo on the gay side, znam da je anime adaptacija josei mange, ali Sentaro izgleda kao genericni lik iz yaoi mange, a ni Kaoru nije nista manje gay, da uopste ne dotaknem cinjenicu da je izmedju njih dvojice bilo vise senzualnih momenata nego izmedju njih i devojaka koje su im se dopadale. Muzika je top notch, realno, samo bi kreten mogao reci kako je OST sastavljen vecinski od jazz muzike los.
Iako anime ima svega 12 epizoda, prica biva zaokruzena, iako radnja promice nesto brzim tempom, na sta se pojedini ljudi zale; proteknu skoro citave 2 godine [spoiler]ne racunajuci timeskip na kraju[/spoiler]. Sam kraj je... znaci, kada sam video scenu sa vozom i spakovanim obrokom koji je [spoiler]Ritsuko spremila za Kaorua[/spoiler], rekoh, ZASTO MI OVO PONOVO RADITE DODJAVOLA, ZASTO REPRIZIRATE HONEY & CLOVER ;_;. Mada, kraj je dosta realan, svidelo mi se sto je cela serija bas prizemna, bez nekih nakama happily ever after gluposti, a po svemu sudeci jedino je [spoiler]Yurika[/spoiler] dobila pravi happy end. Anime je prava poslastica za ljubitelje slice of life/romance naslova i jazz muzike, svaka preporuka.