AnimeOverdose Forum

Full Version: Smile Precure!
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
[Image: 80815.jpg]

Smile Precure! (AniDB|MAL)

Genre: Mahou Shoujo, Shoujo

Plot/Summary
Quote:* Ninth installment in Toei's long-running popular Pretty Cure franchise for girls.

Once upon a time, there was a country known as Märchenland where fairy tales mingled together. However, the Evil Emperor Pierrot has invaded the country and sealed away its Queen. In order for the Queen to be revived, the Cure Décor, tokens of happiness, must be gathered. To gather them, the fairy Candy came to Earth to search for the next Pretty Cures. It's there that Candy meets Hoshizora Miyuki and the two of them decide to gather the Cure Décor together.

Comment:
Precure za razliku od drugih duzih "komercijalnijih" anime fransiza u Japanu nosi neku individualnost sa svakim naslovom, prakticno nema garancija kakva ce naredna serija biti u nizu. Pre Heartcatch retko ko bi se i osmelio da se upusta u nesto tih dimenzija, tako da je to obelezilo pocetak manjeg following-a serijala i na Zapadu. Smile Precure, iako ne dobar u tolikoj meri kao Heartcatch, nije podbacio, i u pitanju je sasvim fina novina fransizi.

Ovog puta su preovladavajuci motiv bajke. Glavni negativac je nekada davno gotovo unistio zemlju bajka, u toj nameri ga je sprecila kraljica, koja je svojom zrtvom uspela da sacuva svoje kraljevstvo, Negativci pokusavaju da ozive glavnog negativca, Precure kraljicu, to je centralni outline stvari koje se dogadjaju u seriji. Iako setting i manjkavosti od kojih mahou shoujo serije uglavnom pate ne zvuce previse primamljivo, ova serija pleni drugim aspektima, svakodnevni zivoti i prijateljstvo glavnih likova su prilicno zabavni, borbe su sasvim solidne, negativci isto nisu losi. Serija ima sasvim prigodan naziv, posto je u pitanju jedan od onih naslova koji ce vam izmamiti osmeh, bez iznenadjujucih preokreta, usiljene drame i likova koji pate, nije sve u smehu i zabavi, ali nekada i preterani optimizam, koliko god otrcan bio, pokazuje da jednostavno u zivotu postoje stvari koje moramo prevazici, zato sto to cini zivot.

Kada su tehnicki detalji u pitanju, dolazi do izrazaja jos jedan od aspekata individualnosti svakog Precure naslova, u pitanju je dizajn likova. Koliko god to povrsno zvucalo, ogavnost dizajna u Suite Precure je bio sekundarni razlog koji me je odbio u Suite Precure, pored potpune banalnosti koju je naslov imao. Smile Precure ispravlja ovo, ne trudi se previse da izgleda kao revamp dizajna iz prve serije u nizu. Muziku je opet radio Yasuharu Takahashi, i to kakav posao je obavio, OST je sjajan, komplementaran je sa atmosferom u potpunosti, serija ne bi bila to bez njega i sl. Glavni nedostatak koji serija ima je pad intenziteta u drugoj polovini, kada kazem intenzitet, mislim na gotovo sve aspekte, ideje, animaciju i sl. Kao da su veci deo budzeta i ideja ispucali u prvoj polovini, i onda gledali da konzistentno i stidljivo privedu seriju kraju. Jeste to taj anime, ali je ocigledno, they played it safe u drugoj polovini.

Sa time receno, Smile Precure je serija koja bi trebalo da bude dopadljiva ljudima koji imaju afinitet ka mahou shoujo zanru, ili onima koji bi pogledali "zacinjeni" slice of life naslov sa simpaticnim devojkama, medju kojima se izdvajaju Reika i Nao, they be love. Nije jedan od onih naslova koji ostavlja bez daha intrikantnom pricom ili melodramom, ali da izmami osmeh, e to se vec moze dogoditi.
Jbt kako mrzim ovakve naslove. Ne zato što je Shoujo, samo kad vidim cover sliku odma sa naježim. Ima dobrih Shoujo naslova koji bi mi se svidjeli, ali ne mogu se zamisliti da gledam ovo.
Ne kazu dzabe da ne treba suditi po cover-u, ja nisam pruzio fransizi fer sansu pre nego sto sam odgledao prethodno Heartcatch Precure, ako ti to ne razbije predrasude o Precure naslovima, nista nece. Uostalom, hoces reci da nijedan mahou shoujo nisi pogledao? Madoku, Mai-HiME/Otome, Nanohu, CCS i sl.
Mislim da nisam.
Što se covera tiče, uvijek sudim po njemu. On mi je najvažniji kod biranja animea. Ako se po coveru može vidjeti kako anime izgleda, i ako mi se ne svidi, malo ima toga da ću gledati, iako mi se opis svidio.
Ovako i ja biram anime. Odem na download sajt i gledam cover slike pa koja mi se svidi skinem, pa batalim anime jer me cover zajbao XD
Ljudi previse potcenjuju Precure Big Grin
Za razliku od klasicnog mahou shoujo naslova, ovde se zapravo bore prsa u prsa sa neprijateljima. Nisam jos odgledao Smile, samo sam ep odgledao, ali je bilo dobro.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UKK-oEWs6XE[/youtube]

More manly OST nego vecina naslova koje ste verovatno gledali