AnimeOverdose Forum

Full Version: Paranoia Agent
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Pregledao i nista posebno... Bar za mene...
Meni je dobra.
Oho, Stefi, lepo sto si otvorio topic o animi koju sam ti preporucio na GP forumu Anime

PA je umetnicko delo, kao i ostala Satoshijeva dela, a to su Perfect blue, Millenium actress, Tokyo godfathers i Paprika(ovu jos nisam gledao)....
Znaci Paranoia Agent me oduvao....
Nedavno sam odlucio da zavrsim davno zapocete anime koje sam on-holdao iz razno raznih razloga, jedan od njih je i Paranoia Agent.
Veoma veoma je tezak za geldat imho, ako sam se nakanio pogledat jednu ep sedmicno to bi bio plafon a nekad sam pravio pauze od vise sedmica pa cak i po koji mjesec izmedju.
Da nisam nasao (po meni odlican) njemacki dub ove serije ko zna bili ga ikad i zavrsio.
Ali nije sve ni toliko negativno anime definitvno nije obicni mainstream naslov, prica okvirno oslonjena na tog tkz serijskog kriminalca "Shounen bat" a skoro svaka ep se bavi sa nekom vrstom dusevne bolesti ili problema koji vecinom tabu tema u danasnjem drustvu (split-personality, pedofilija, burn-out, sama paranoia itd) i vise salje neku dublju poruku nego samo da je neka mistery akcija u pitanju.
Sam kraj i uopste razlog svega sto se desava je meni malo glup bio XD al ipak imam osjecaj da ce mi dublje ostati u pamcenju ovaj naslov nego neki tipicni shonen tipa Noragami npr koji sam isto neki dan pogledao.
Meni je dovoljno pročitati riječi Satoshi Kon i odmah zaobilazim u širokom luku. Nemojte me krivo shvatiti, nemam ništa protiv spore radnje i "komplicirane" priče, ali kada trebamo protumačiti "što je pisac htio reći" bez ikakvog konteksta i ekspozicije, to po meni nije zabava.

Na kraju je ovo kao "analiziranje" djela u školi pri čemu postoje dvije mogućnosti: ili je priča otvorena za interpretaciju (drugim riječima, otvorena za preseravanje u kojem svako mišljenje ima vrijednost bez obzira koliko besmisleno bilo) ili naravno pokušavati pogoditi što je u trenutku pisanja bilo u glavi piscu (na kojim je drogama bio), a još nisam doživio da je netko to pogodio bez prethodnog informiranja.

Da skratim, filmove gledamo da se opustimo i zabavimo (bar ja tako radim), a djela Satoshija i kompanije nisu ni jedno ni drugo.
Upravo završih ovo čudo (samo mi je ono ostalo od Satošijevih dela). Početak je bio dobar, svidelo mi se kako je svaka epizoda opisivala po jednog lika. A kada su epizode prestale da budu takve, anime mi nije bio više toliko zanimljiv, mada sam hteo da vidim kako će se završiti. U suštini, nije loša serija. Svideo mi se koncept mešavine stvarnog i nestvarnog sveta (što ima u svakom Satošijevom delu), a i animacija je bila ok. Najviše mi se dopala ona epizoda o Harumi Čono, dok ona sa ono troje četera mi je bila suvišna. I ona sa tračarama je bila komična.
Iskreno, očekivao sam da će druga polovina serije biti bolja, ali ovako ocena je:

7/10
Pages: 1 2