AnimeOverdose Forum

Full Version: Cowboy Bebop [zavrseno]
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
[Image: cowboy-bebop.jpg]

Naslov: Cowboy Bebop
Kategorija: TV
Epizoda: 26
Zanr: Akcija, Lov na Glave, Detektiviski, Buducnost, Naucna Fanstatike, Putovanje kroz Svemir
Godina Izdanja: 03.04.1998 - 24.04.1999
Studio: Sunrise, Victor Entertainment

Opis:
Još jedan rafal pocepao je drvene klupe u crkvi. Spajk se nacerio iako su ga rane pekle. Uspravio se i iz buketa ruža koji je držao iznenada je grunuo baraž po napadačima. Olovna zrna su pokidala oltar, vitraže i ljude. Nije primetio ni kišu koja je lila napolju ni kišu metaka oko sebe dok je bacao svežanj bombi na grupu koja je pucala. Eksplozija ga je izbacila kroz prozor na pločnik natopljen kišnicom. Pomalo zbunjeno a pomalo strepeći, Spajk je čekao kraj, dok je pored njega na pločniku ležao buket orošenih ruža iz kog je virila cev automata.

U davno vreme, pre jedno desetak godina, pojavilo se nekoliko japanskih animiranih serija koje su, iako jako različite, imale par zajedničkih osobina. Serije poput Berserka, Escaflowne-a, i ove koju sad opisujem, uspostavile su termin seinen anime, ostvarenja za stariju, kulturnu i obrazovanu publiku, skoro bez fan-servisa i skoro uvek s mračnim epilogom. To je bilo prvo zlatno doba animea, nastalo posle proboja Ghost in the Shell-a na zapadno tržište. Po prvi put su gledaoci u animeu mogli da pronađu ozbiljnu zanimaciju za mozak, u rangu najboljih književnih dela. Klasičan predstavnik seinena je anime serija izuzetna u svakom pogledu, čak i po sadašnjim merilima, a čije ime možete pročitati u naslovu.
Ono što ovu seriju krasi su dotad neviđen pristup naraciji, sjajni likovi i fantastična muzika. Ako se sećate opisa serije Samurai Champloo (ako ne, podsetitte se, još je ovde), sličan recept je stvorio od nje remek delo. Cowboy Bebop je i više od toga, to je kamen temeljac savremenog animea i ostvarenje zapanjujućeg intelektualnog i emocionalnog dosega. Uostalom, ako spojite um Šinčiro Vatanabea i srce Joko Kano šta drugo možete da očekujete?

Izvorna radnja je smeštena u 2071. Pedeset godina ranije stvorene su prve Astalne kapije pomoću kojih se s lakoćom moglo putovati između planeta. Nažalost, nestabilnost koju su kapije izazivale dovela je do uništenja Meseca, čiji su ostaci bombardovali Zemlju, ubivši pritom četiri i po milijarde ljudi. Ostatak je ili pobegao pod zemlju (jako mali broj) ili je nastanio treaformirane planete Sunčevog sistema. Naseljeni su Mars (elitno mesto, samo za imućne), Venera (biljke koje stvaraju kiseonik istovremeno izazivaju opaku bolest), Kalisto (hladan, negostoljubiv i isključivo naseljen muškarcima), Ganimed (skoro ceo pod vodom) i Titan (pustinja i konstantno ratište, nešto kao pojas Gaze). Osim njih, postoji kaznena kolonija na Plutonu i gomila asteroida kolonizovanih zbog bogatih nalazišta. Sveukupan broj kolonista ne prelazi 1,5 milijardi.
U opisanoj situaciji, teško je oformiti intergalaktički policijski odred koji će hvatati kriminalce diljem svemira, pa se zato primenjuje drugo najbolje rešenje. Vlada odlučuje da sistem ucena na glave iz vremena Divljeg Zapada ponovo stupi na snagu. Raštrkani posvuda po galaksiji, lovci na glave (ili Kauboji) se brinu da zločinci dobiju svoju porciju pravde. Naravno, oni to ne rade iz ljubavi ili, ne daj bože, zbog osećanja časti, nego za veliku lovu. To je, uostalom, najefikasniji način da se čovek motiviše u to, a i (da se ne lažemo) u ovo doba. Sredstvo informisanja i motivisanja za Kauboje je emisija "Krupan ulov" (Big Shots) koju vodi otkačeni par voditelja Panč i Džudi, a koja se redovno emituje na regularnoj televiziji. I pored toga, kriminalni sindikati su jako snažni i uticajni, nesmetano se bave iznuđivanjem, ubistvima, pranjem novca, dilovanjem, podmićivanjem i ostalim produktivnim privrednim granama. Zvanična valuta Sunčevog sistema je Vulong, mada papirnog novca skoro da nema, pošto se elektronski novac koristi svuda.

No, međutim, junaci ove serije su krajnje neobična skupina lovaca. Okupljeni na brodu po imenu Bebop, Spajk, Džet i Fej troše nemilice energiju svađajući se međusobno umesto da se trude da nahvataju nekog ucenjenog kriminalca. Zbog toga, većinu vremena provode na rubu egzistencije, nekako ipak sastavljajući kraj sa krajem. Vatanabe izgleda voli da postavlja svoje junake u takve situacije. Što je najgore, oni međusobno skoro da ništa ne znaju jedni o drugima i zajedno su samo zato što nemaju gde drugo da odu. Uglavnom, situacija na brodu se može opisati jednom lepom izrekom koja pominje polni čin i sastavljanje. I pored toga što se ne podnose, ovo troje ljudi se međusobno ispomažu u nevolji, kojih ima napretek. Serija prati raznovrsne misije ove grupe plaćenika, s vremena na vreme se osvrnuvši na prošlost svakog od njih.
Za vizuale ću samo reći da su izuzetno kvalitetni. U jednoj epizodi zvanoj "Pierot le Fou" kolorit je veličanstven, ali i ostale su vrlo lepo nacrtane i obojene. Setite se da govorimo o 1998-oj godini. Koncept likova i dizajn su vrhunski. Svet u kome se serija odvija je vrlo interesantno osmišljen i kvalitetno prenesen u pokretne slike.

Par interesantnih stvari se može reći o glasovima i muzici. Prvo, Cowboy Bebop je jedna od tri serije koje zvuče daleko bolje na engleskom nego na izvornom japanskom (druge dve su Dragonball Z i Saber Rider). Za to treba da zahvalimo pre svega Spajkovom voice actoru. Drugo, ova serija ima jednu od najboljih muzičkih podloga koju sam ikada čuo. Ime svake epizode sadrži u sebi po jedan muzički pravac ili ime pesme, a oni variraju od džeza i bluza do hevi metala. I svaki od tih muzičkih žanrova je zastupljen u datoj epizodi. Mada je tad to bilo popularno ne postoje epizode pod imenom "Grand show" ili "Danče Musić (ftw)". Za muziku je zadužena Joko Kano, kojoj je angažman u ovoj seriji i Escaflowne-u doneo dugovečnu slavu i stalni posao za života. Išlo se čak dotle da su akcione scene tajmirane da budu u skladu s muzikom.

Svet u kome se serija dešava je pomalo kontradiktoran. S jedne strane, medicina je napredovala do granice s magijom. Ugradnja protetičkih organa, regeneracija izgubljenih delova tela i kriogenizacija su usavršeni i koriste se naveliko. Tehnika je još nestvarnija: uz pomoć čitača Alfa talasa moguće je vizuelizovati nečije uspomene, dok je virtuelna stvarnost standardna igračka preferenca. Internet je evoluirao u Solarnu mrežu i nova vrsta hakera je rođena - Dajveri. Putovanja između planeta su slična današnjim međugradskim putovanjima, zahvaljujući Kapijama. Ipak, oružje je ostalo na nivou današnjeg vremena, čak su i mnogi savremeni modeli u upotrebi u seriji.
Uticaji koji su oformili Cowboy Bebop u oblik kakvim ga danas znamo su brojni. Najsnažnija inspiracija su romani Rejmonda Čendlera, filmovi Džona Vua i film noir, ali i gomila savremenih pop-kulturnih referenci. Shodno tome, dijalozi su ispolirani do hiperstilizacije, što možda ne bude svakom po volji. Ipak, nemojte očekivati novu 'Kazablanku" ili neku sličnu pričaonicu. Serija obiluje tučnjavom, jurnjavom, pucnjavom, eksplozijama i svim ostalim blagodetima akcionog žanra. Uz to u seriji se može naći i nezanemarljiva doza humora.

Epizode su interesantno koncipirane. Nema nekog kontinuiteta između njih, već su mahom zasebne jedna od druge, tako da Cowboy Bebop nema neku snažno ustojenu radnju. Tek ponekad se javi delić priče koji otkriva prošlost nekog od junaka. Ovakav nedostatak konzistentnosti je jedan od retkih nedostataka ove serije. Čini mi se da je trebalo posvetiti više epizoda glavnom toku priče. Ipak, sjajan scenario svake od epizoda vadi fleke. Tokom serije, Spajk i ekipa sreću gomilu interesantnih ljudi. Neke od njih hapse, nekima pomažu, a neke bogami i "zvekete".

Nasleđe ove serije je neprocenjivo. Malo ko se dotad usuđivao da kao glavnog protagonistu postavi tragičnog antiheroja sa mutnom prošlošću, koji ipak na kraju uradi pravu stvar. Negde u to vreme se pojavio i Berserk koji je s Gatsom unapredio taj tip karaktera do savršenstva, otvorivši vrata za plejadu sjajnih likova u budućim serijama i filmovima. Ova dva animea su unela dozu sofisticiranosti i duše u klišeiziranu formulu shonena. Neretko će vas kraj poneke epizode duboko zamisliti ili dirnuti.

Cowboy Bebop je nešto kao obavezna lektira za sve ljubitelje animea. Ma koliko otrcano zvučalo, ovo je jedan od animea koji je uistinu doneo nešto novo na pomalo uspavanu scenu i koji je povukao gomilu sledbenika za sobom. Ovo ostvarenje nudi idealan balans između inteligencije, akcije i senzibilnosti. Kamen temeljac seinena i, ako dosad niste shvatili, moja iskrena preporuka.

P.S. Nisam ja ovo pisao. :p
Jedva čekam Smile
takođe, samo na kom će jeziku biti?
Srpski.... vec sam poslao prvu ep. Big Grin
Ja sam prvu ep vec preveo...dosta davno XD No! Samo napred! Anime
evo i ja gledam vidim ima 1 epizoda dajte nesto sto nema Cool
Koliki opis.......... Stvarno nemam reci Big Grin. Inace, samo nastavi sa prevodjenjem ovog anime-a.
Nije jos okacena, posto mi je danas pegla uleteo u termin sa Gundamom, tako da ce sutra biti okaceno.
mogao si da dodas u moj post, najmanji problem Smile
He he taman planiram sa sestrom da gledam cowboy bebop kad zavrsimo sa narutom Big Grin bice osvezavajuce ovaj put gledati anime uz prevod na srpski ^_^
Pages: 1 2