AnimeOverdose Forum

Full Version: Japan u Novom Sadu
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Quote:Izložba grafika, Kurosavini filmovi...
Izložba „Japanske grafike - slike efemernog sveta“ biće otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u četvrtak 8. oktobra u 20 sati. Ova izložba, koja je već obišla nekoliko gradova u našoj zemlji, dolazi u Novi Sad kao deo manifestacije „Godina Japana u Srbiji“.
[Image: njap.jpg]
Izložba predstavlja kolekciju Ninka Radosavljevića koja se sastoji od 33 grafike iz 18. i 19. veka, sa omiljenim temama takozvanog „ukijoe stila“, kao što su teatarska grafika kabuki pozorišta, čuvene lepotice iz kvartova zabave, pejzaži, slike kalendara (surimono), istorijski događaji i scene bitaka. U kolekciji se izdvajaju dela čuvenih umetnika Utamaroa, Hirošigea, Kunisade, koji se svrstavaju u red najznačajnijih predstavnika japanske grafičke umetnosti tog perioda.
Takođe, jedan od razloga organizovanja izložbe u novosadskoj Spomen-zbirci je činjenica da se većina umetnika iz kolekcije Pavla Beljanskog školovala u Parizu između dva svetska rata, prihvatajući u to vreme, preko uticaja svetski priznatih pariskih umetnika, i uticaje japanske umetnosti.
Osim grafika, postavka će obuhvatiti i izložbu japanskih lutaka iz kolekcije Japanske ambasade u Beogradu. Tokom trajanja izložbe, u periodu od 14. do 18. oktobra, Spomen-zbirka je pripremila i filmski maraton posvećen Akiru Kurosavi (1910-1998), jednom od najznačajnijih imena japanske i svetske kinematografije, dok je za 22. oktobar planirano predavanje o tradicionalnoj japanskoj grafici sa video-projekcijom.
Kustos izložbe i koordinator programa u Spomen-zbirci je mr Milana Kvas. Izložbu će otvoriti pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i japanski ambasador Tošio Cunozaki. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će tako tokom oktobra svojim programom postati deo „Godine Japana u Srbiji“ čiji domaćini su prethodno bili Valjevo, Lazarevac, Pančevo, Sombor, a nakon Novog Sada japanska kultura i umetnost biće promovisana u Zrenjaninu i drugim gradovima širom Vojvodine i Srbije.

poshto Eleran kuka kako u nashem lepom gradu zvanom Novi Sad ne deshava nishta zanimljivo, potrudicu se da ga obavestim kao i ostale shta se svega ima Big Grin
jer sem Exit-a ima mnogo toga zanimljivog tokom godine, kao shto je bilo pre nekoliko nedelja Festival Ulicnih Sviraca.
e pa ko voli nek izvoli Wink
uf, rado bih dosla, ali sam nikakva sa zdravljem :S za to vece sam planirala da idem na chibinizam zurku, ali nista i od toga. steta bas Sad
ali element je u pravu Wink elerane,ne da se zalis!
Smile me happy...oce neko sa mnom Smile jel ima neko vremena na raspolaganju? Smile
I posle kuka da nema niceg u Novom Sadu...kad ono ni manje ni vise nego izlozba auuuuu Elerane crni Elerane cccccc XD
jedino sad mi bash nije najjasnije ... mislim pishe da pocinje sutra od 20h, ali ima i plan da u periodu od 14. do 18. oktobra kao i 22. oktobra, e sad jel onda od sutra pa do 22. svaki dan bude otvoreno ili samo ovih dana shto je naglasheno i do kojeg dana traje ?
u svakom slucaju otvaranje se bash potrefilo sa Chibi Japanizmom ... ali to uglavnom tako bude lol Big Grin
ne znam cu moci sutra da navratim ali planiram da navratim i pogledam shta se ima
Bogme, ja sam sada u subotu po prvi put u zivotu bio u Novom Sadu i mogu da kazem... jeb..te sto je grad dobar. To sto ima manjka raznih japanskih stvari, to nije bitno. Ono sto je bitno je da ima sve odstalo... e da je bg makar malo kao NS gde bi nam bio kraj!
pa zavisi sa koje strane grada gledas XD
ali verovatno blize nego sto je sad, mislim kraj XD
(2009-10-07 22:21)GoKu Wrote: [ -> ]To sto ima manjka raznih japanskih stvari, to nije bitno.
u planu je ili ti vec pri kraju sredjivanja drushtva slicnome Sakurabana-i po imenu AniManga Complex a da ce biti u NS-u ...
sajt josh nema koliko ja znam
a i sad ne znam jel dozvoljeno reklamiranje ovog tipa, pa cu link da preskocim
To je tako u pocetku, ali realno sva bitnija desavanja ili ovako neke stvari kojima bi covek voleo da se bavi na nekom ozbiljnijem nivou je u BG-u, ali opet ima i Novi sad svojih chari, no nisam mislio da sve mora da bude vezano za japan kad sam rekao desavanja Smile

Sutra necu moci jer s poslom zavrsavam u pola 10, ali prekosutra sam slobodan ceo dan, tako da ko je raspolozen prekosutra nek cima na pm da mu dam broj da se izdogovaramo Wink (verovatno niko XD, al vredi pokusati)
Divota moja mama večeras ide u bački jarak kao i naj drugarica....a ja ću na posao....još gledam kako da se izvučem za subotu.....
Pages: 1 2
Reference URL's